I. Szervezeti, személyzeti adatok

HCEMM Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
székhely cím: 6728 Szeged, Budapesti út 9.
telephely cím: 6728 Szeged, Budapesti út 9
levelezési cím: 6728 Szeged, Budapesti út 9.
telefonszám: +36-30-532-1246
elektronikus levélcím: info@hcemm.eu
honlap cím: www.hcemm.eu
ügyfélszolgálat elérhetősége: 6728 Szeged, Budapesti út 9. (+36-30-532-1246; info@hcemm.eu)

A szervezet alaptevékenysége, szervezet és hatásköre

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) egy transzlációs kutatásfejlesztéssel (K + F) foglalkozó Nemzeti Laboratórium, amely elsődlegesen az egészséges öregedéssel kapcsolatos kérdéseket vizsgálja. A HCEMM létrehozásának célja az volt, hogy a molekuláris biológiai alapkutatásokból a gyógyításban közvetlenül felhasználható eredmények szülessenek. A HCEMM létrehozását az EU Horizon2020 Teaming pályázat elnyerése tette lehetővé (pályázati azonosító: 739593).

A HCEMM jelenlegi kutatási témái az immun-gyulladásos betegségek, az anyagcsere- és szívérrendszeri betegségek, a genomikus instabilitás és rákos megbetegedések, valamint a fertőző betegségek, melyek a fent említett nem fertőző krónikus egészségügyi problémákkal átfedhetnek. A kutatási irányok meghatározásnál a fő szempontot az jelentette, hogy ezek a betegségek a magyarországi és európai lakosság jelentős hányadát érintik.

A HCEMM hivatalos partnerintézménye az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) – egy közel ötvenéves múltra visszatekintő nemzetközi szervezet -, mely világviszonylatban is vezető szerepet tölt be a molekuláris biológiai kutatások és az élettudományok területén. Magyarország 2017 óta áll kapcsolatban az EMBL-lel, és a partnerségi megállapodásnak köszönhetően az EMBL mind kutatás, mind menedzsment területen segíti legjobb gyakorlatai átadásával és azok implementálásával a HCEMM intézményét.
Jelenleg 21 olyan kutatócsoport működik a HCEMM projekt keretében, amelyek kettős affiliációban állnak a HCEMM-et létrehozó szervezetekkel. Ezen intézmények a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem, mely intézmények összefogása és elkötelezettsége hozzájárul a Molekuláris Medicina Kiválósági Központ létrehozásához. A HCEMM Nonprofit Kft. székhelyén, a szegedi Science Parkban található Inkubátorházban 4 ún. központi csoport működik. A kiválasztást független nemzetközi panel végzi, garantálva a jövőbeni csoportok és a kutatások kiválóságát. A kutatás, különösen az élettudományok területén hosszú, idő- és erőforrásigényes feladat, ezért különösen jelentős, hogy a HCEMM 2018-as indulása óta már közel 200 tudományos cikk született a kutatócsoportok munkájából, és bízunk benne, hogy a jövőben további, hasznosítható eredményeket érnek el. Több HCEMM kutatócsoport is bekapcsolódott a koronavírushoz kapcsolódó kutatásba, mind a modellezés, mind a klinikai kutatás területén.

Különlegessége a projektnek az Advanced Core Facility/Műszerközpontok (ACF) rendszere. Az ACF műszerközpontok olyan specializálódott laboratóriumok, melyek a legújabb technológiával és modern gépekkel kerülnek felszerelésre. Az ACF rendszer meghonosítása lehetővé teszi, hogy a legfejlettebb kutatási technológiák fókuszáltan szerveződjenek egységbe, melyekhez hálózatos formában működtetve minden HCEMM kutató hozzáférhet, ezáltal a legmagasabb szintű kutatási eredmények érhetőek el. Ezek a műszerközpontok mindhárom intézményben kialakításra kerültek (SE, SZTE, SZBK), és az Inkubátorház is otthont ad egy ilyen infrastruktúrának (ACF 4: Scientific Computing / Tudományos Számítástechnika műszerközpont).

A HCEMM 2020-ban Nemzeti Laboratórium státuszt kapott, ennek keretében került kialakításra a HCEMM új székhelye az Inkubátorházban. A Nemzeti Laboratóriumok támogatását célzó finanszírozás teszi lehetővé az EU teaming pályázat teljes kibontakozását a három már meglévő ACF további korszerűsítésével, egyben lehetőséget teremt a magyar kutatókkal és az ipari partnerekkel történő együttműködésre.

Szegedi Törvényszék Cégbírósága
6722 Szeged, Tábor u. 4.
Link
+36-62-795-011
birosag@szegedit.birosag.hu

This website uses cookies. For more information visit the Cookies & Privacy Policy page.
Skip to content